Idées i Receptes

COM DESSALAR EL BACALLÀ

Dessalar el bacallà no és una ciència exacta, però d'aquesta manera tenim moltes possibilitats de triomfar!

 

Primer s’ha d’hidratar posant el bacallà en un recipient amb aigua que el cobreixi un parell de dits per sobre, tapat i a la nevera durant 5 dies.

 

Poseu les peces de bacallà amb la pell cap a munt, aixi la sal va cap el fons i  no queda estancada a la pell.

 

Després es dessala canviant l’aigua i deixant-lo en remull a la nevera entre 8 i 12 hores, aquesta operació es fa un parell  o tres  vegades.

 

Evidentment com més gruixut és el bacallà més trigarà a dessalar-se.

 

Com que el bacallà dessalat s’ha cuit amb la sal, es pot tastar en cada canvi d’aigua per saber si està al nostre gust. Millor amb unes pinces agafar un trosset del centre del tall procurant no desmuntar la peça.

 

Si es vol consumir el bacallà i no tenim tants dies com hem dit anteriorment, el procés d’hidratació es pot fer, primer traient la sal sota l’aixeta i fregant els talls amb els dits, intentant no esmicolar la peça, i després deixar-lo en remull 1 dia.

La resta del procés serà el mateix.

 

Un cop dessalat, abans de cuinar, és bo escatar-lo, passant un ganivet per la part que no talla per la pell en direcció contraria a com vam les escates.

Si hi ha alguna espina al bacallà, es treu amb pinces abans de cuinar

I ara a cuinar-lo!

MANERES DE FER EL BACALLÀ

 

    

CONFITAT

Un cop dessalat i sec es posa en un cassó cobert amb oli aromatitzat, s’escalfa  i abans no bulli, es retira del foc i es deixa que es vagi refredant.

FREGIT

Es pot enfarinar i es fregeix en molt d’oli entre 1 i 2 minuts per banda, segons el gruix del bacallà, si es fa així es comença amb la pell a sota.

També es pot fer sense enfarinar,  tot igual però es comença amb la pell a munt.

GRATINAT

Amb el forn pre-escalfat a 180º i el gratinador encès, es deixa 3 o 4 minuts, al moment de treure’l, deixarà anar una mica de líquid del mateix bacallà.

AL FORN

Igual que gratinat però sense encendre el gratinador.

BULLIT

Es posa un cassó amb aigua, millor aromatitzada, al foc, així que arrengui el bull s’hi posa el bacallà i es retira al cap d’1 o 2 minuts.

CRU

Es treu la pell i s’esqueixa, es pot menjar cru sense haver-lo congelat primer perquè la sal ja la cuit.

 

 

Si el passessiu de foc i us quedés estellós, penseu que el podeu aprofitar per fer-ne un arrosset. Tot i que l’arrosset també el podeu fer sense necessitat que s’hagi cuit massa el bacallà.

 

I segur que es pot fer de mil altres maneres.

 

                                                            RECEPTES

 

Llom de bacallà amb encenalls de pernil serrà

 

 

 1 pers.

30 min.

 

Ingredients

  • 1 tros de llom de bacallà dessalat
  • 1 llesca de pernil serrà fina
  • 1 raig de oli de oliva

Elaboració

Posem una paella al foc amb oli a escalfar
Mentrestant preparem el bacallà prèviament dessalat i ben escorregut
Preparem el pernil tallat a trossos
Un cop ben calent el oli i fregim el tall de bacallà ben ros
El posem a escorre en paper de cuina i el passem a un plat
Seguidament i escampem els trossos de pernil i ja veurem quina combinació de gustos més bona.

 

 

 

 

Bacallà amb samfaina

 

 4 pers.

 120 min.

 

Ingredients

  • Bacallà (morro) 1 kg.
  • Albergínies 3
  • Pebrots vermells mitjans 3
  • Mig pot de tomàtec triturat
  • Oli
  • Sal
  • Farina.

Utensilis

Una cassola de terrissa, una paella, un gabinet, un bol amb aigua, pinces de cuina i una cullera de fusta per remenar.

Elaboració

Deixeu el bacallà en remull, un cop dessalat podrem iniciar el plat.
Amb una cassola de terrissa i posem les albergínies i els pebrots tallats a daus no gaire grossos, mig got d'oli i una bas i mig d'aigua, es tapa i es deixa coure a un foc molt lent, remenant-ho, quan beguem que l'albergínia i el pebrot estan quasi cuits s'afegeix el tomàtec triturat, si tira la sal, deixant que s'acabi de coure.
Poseu una paella al foc amb oli, quan l'oli estigui ben calent i i poseu el bacallà enfarinat, es deixa fregir, quan estigui cuit es retira i es posa a sobre la samfaina.
S'ha de servir calent.

 

 

Bunyols de bacallà

 4 pers.

 45 min.

 

Ingredients

1/2kl de bacallà esqueixat remullat

250grs de farina

1/4lt de llet-1cullera petita de llevadura en pols

1ou

1cullera sopera de brandi

Oli de oliva

Sal

 

Elaboració

Posem un casso al foc amb el bacallà ben escorregut i aigua i es deixa coure deu minuts
Passat aquest temps,escorrem el bacallà .
En un recipient de vidre es barreja la farina, la llevadura i la sal 
Un cop barrejat, afegim la llet, el brandi i l´ou batut
Es remena be fins a obtenir una pasta homogènia i es deixa reposar mitja hora
Passat aquest temps afegirem el bacallà ben esmicolat a trossos ben petits i barregem be
Ara posem una paella al foc amb oli a escalfar i un cop ben calent passarem a fer els bunyols de bacallà
 El sistema es agafant una cullera i anem prenent de la barreja que hem preparat i anem posant a la paella a fregir fins que ens quedin uns bunyols rossos
Els escorrem be el oli i cap a taula.